Mi lesz a kadafalvi óvoda régi szárnyával ?

Mi lesz a kadafalvi óvoda régi szárnyának a sorsa ?
Share Button

Erről érdeklődött pár kadafalvi lakos Mák Kornél képviselő úrnál, és kérésüket tiszteletben tartva közöljük a levelezésük tartalmát, melyből egyértelműen kivehető az óvoda jövőbeli sorsa. Érdemes elolvasni.

Levél a lakosoktól a képviselő Úrnak:

Tisztelt Mák Kornél!

Jelen esetben, nem az alpolgármesteri minőségében, hanem képviselői minőségében kérdezem. Januárban felröppent a hír, hogy a Vásárhelyi Pál Iskola be akarja kebelezni a kadafalvi óvoda régi szárnyát, talán az ön rémálmait megvalósítandó óvoda iskola létrehozása érdekében. Tennék ezt annak ellenére, hogy mint ismeretes az új épületet uniós forrásból hozták létre, és arra a régivel együtt vállalták az öt éves fenntartási időt. Nekünk szülőknek ez egyáltalán nem kedvező. Jelenleg a régi szárnyban tartják az integrálásra szánt kisebbségieket és a papíros gyerekek többségét. Ha ez az épület átalakul, akkor nem csak a szerződéses jog sérül, hanem a helyi közösség érdeke is.

Ne lepődjön meg, hogy nem írjuk alá a levelet, valahogy mindig visszaütnek a dolgok. Többedmagammal várom a válaszát!
Üdvözlettel.

Válasz a képviselő Úrtól :

Tisztelt Érdeklődők!

Kérdésükre a következőről tudom tájékoztatni Önöket:
A Vásárhelyi Pál Iskola állami fenntartásban van, a kadafalvi óvoda pedig önkormányzati fenntartásban.Tehát a Vásárhelyi Iskola csak akkor kereshet bővítési lehetőségeket, ha ezt a fenntartó önkormányzatnál kezdeményezi.Úgy hogy a jelenlegi óvodai feladatellátás nem sérül.Ilyen megkeresés hozzánk nem érkezett.Szintén nem érkezett kezdeményezés óvoda-iskola folyamat létrehozására.
Azt érdemes tudni, hogy az érvényes jogszabályok szerint óvoda-,iskolai osztály létrehozásához az óvodában, teljeskörű szülői hozzájárulás lenne szükséges. Egy ilyen folyamat komoly tanügy elkészítési folyamatot igényelne.
Hozzáteszem, hogy véleményem szerint az óvoda-,iskola folyamat hasznos pedagógiai értékeket tartalmaz, és kis településrész esetén jó hatással van a beiskolázásra.
De amint írtam,ilyen megkeresés nem érkezett.
Az Önkormányzat részéről azt vizsgáltuk meg, hogy esetleges bővítéssel bölcsőde létrehozható lenne-e?
Tehát kérdéses óvodai részt semmilyen változás nem érinti.
Úgy gondolom,hogy ha valaki kérdez, az természetes.
Részemről nem hinném, hogy egy dialógus miatt bárkit retorzió érne,ha vállalja névvel a személyét.
Amennyiben további kérdése van, szívesen állok rendelkezésükre.

Tisztelettel:
Mák Kornél

Válasz Mák Kornél képviselő úrnak:

Tisztelt Mák Kornél!
Képviselő úr!

Elismerő tisztelettel fogadjuk a válaszát, ez a korrekt, gyors válaszadás nem jellemző manapság; az meg külön elismerést érdemel, hogy részletes válasszal szolgált, ami tartalmában számunkra megnyugtató. Az óvoda-iskola mint lehetőség szerintünk csak az iskola túlélési érdekeit szolgálja, persze ezzel a miénket is, de csak akkor, ha nem máshonnan elterelt, ahogy itt nevezik „kólás” meg papiros gyerekekkel töltik fel az intézményeket – óvodát, iskolát egyaránt – ez az utóbbi években egyre erősödő gyakorlat egyre rosszabb helyzetet teremt.

Mindazonáltal ismételten köszönetemet fejezem ki mindannyiunk nevében, üdvözlettel.

Share Button