Közmeghallgatási jegyzőkönyből Kadafalváról !

Kadafalva a Közmeghallgatáson !
Share Button

A Júniusi közgyűlés után a közmeghallgatáson Kadafalva is szóba került. A jegyzőkönyvet itt lehet megtalálni , azt a részt ami Kadafalvát is érinti azt az alábbiakban éremes elolvasni.

Részlet a jegyzőkönyvből:

4.) Jászfalvi József Kecskemét – Kadafalva .:
————————————————————
Tavaly a választási kampány árnyékában, a falu napon a kadafalvi képviselő úr említette, hogy a kerékpárút építése folytatódni fog. Ez nagyon fontos lenne, mert reggelente nagyon nagy az átmenő forgalom Kadafalván : sok szülő kerékpárral viszi gyermekeit az óvodába és nagyon veszélyes közlekedni azon a területen. Megkérdezi, hogy mikorra várható a kerékpárút építésének a megkezdése. A kadafalvi lakosok nevében javaslatot szeretne tenni a buszközlekedésre, akik a Ballószög – Kecskemét járatot használják helyi közlekedésre. Az 1-es busz, aminek a Homokbányánál van a végállomása, sokkal sűrűbben jár. Megkérdezi, hogy van-e lehetőség arra, hogy az 1-es busz egészen Kadafalváig közlekedjen? Úgy érzik, hogy Kadafalvát ugyanolyan külterületnek kell tekinteni, mint Hetényegyházát vagy Katonatelepet, ahova járnak helyi járatú buszok is. Ezeket a buszjáratokat be lehetne időzíteni, hogy amikor ritkábban járnak a helyközi járatok, akkor közben egy-egy 1-es busz kimenne Kadafalvára.
Kadafalva, Szarkás és Úrihegy környékén nagyon kritikus állapotban vannak a földes utak. A választás óta eltelt 8 hónap, de csak egyszer látta, hogy egy gép próbálja rendezni ezeket az utakat Kadafalván. Tudja, hogy az aszfaltozás sokba kerül, de az is jó lenne, ha a földes út karbantartása sokkal gyakrabban történne meg, körülbelül két havonta. Esetleg megbízhatnának egy helyi vállalkozót, aki ezzel foglalkozna. Kéri, találjanak erre megoldást.
Elmondja, hogy vannak Kadafalván tanyás, mezőgazdasági művelésű területek, mint például a Granada Hotel mögött is. Ezek a területek szomszédosak a korábban kialakított 1000-1500 m2-es telkekkel, melyekre már megadták az építési engedélyt. Megkérdezi, hogy a településrendezés során ezek a területek rendeződhetnének-e úgy, hogy kisebb területen lehessen építési engedélyt kapni? Ha jól tudja, akkor a mezőgazdasági művelésű területeken 6000 m2-es telkeket lehet kialakítani és ezeken 2% építhető be, azonban hangsúlyozza, hogy ezeket a számokat nem tudja biztosan. Már többször kérték ennek a rendezését, de a bizottság mindig elutasította a kérelmet, holott a szomszédos telkek már teljesen másként vannak besorolva.
Igazából nem érti, hogy a választások után mi történt a részönkormányzatokkal.
Olvasva a közgyűlési jegyzőkönyveket azt látta, hogy a részönkormányzatok megszűntek működni. A költségvetésben talált egy olyan tételt, amiben azt írják, hogy a választókerületek 104 millió forintos felosztható összeggel rendelkeznek. Szeretné megkérdezni, hogy ebből az összegből Kadafalva mennyit kapott és ezt mire használta fel? Érdeklődik, hogy hogyan működnek most a választókerületek, így hogy a részönkormányzatok megszűntek. Ezeknek a tagjai a térség lakói voltak, közösen megbeszélték, hogy mire használják a rendelkezésre álló összeget és együtt döntöttek, de most ki dönt ezeknek a pénzeknek a felhasználásáról?
Minden választókerülethez tartozik egy alapítvány. Megkérdezi, hogy ezen alapítványok gazdálkodásába bele lehet-e tekinteni és megtudni, hogy az alapítványok a kapott közpénzeket mire használják fel.

Szemereyné Pataki Klaudia:
—————————————-
A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, illetve a Településrendezési Terv mellékletét is képezi egy kerékpárút hálózati terv elkészítése Kecskemétre és annak a beütemezése – hogy hol, mikor, milyen szakaszokban, milyen kerékpárutat lehet kialakítani vagy építeni, mert a mai szabályoknak megfelelően nem feltétlen biztos, hogy építeni kell, lehet, hogy eltérő jelzéssel és különböző módszerekkel ki lehet jelölni a kerékpárutat – és egy teljes várost érintő átfogó vizsgálat. Ahogy ismeri Kadafalvát, úgy véli, hogy a párhuzamos utcákon – pláne a falu magjában – meg lehet oldani a kerékpárúttal kapcsolatos problémákat, főleg úgy, hogy most már a Tücsök utca építése is befejeződik teljes szélességében. A legnagyobb probléma a felüljáró kérdése, hogy hogy lehet összekötni a kerékpárutat. A felüljáró átvezetése az, ami folyamatosan beérkezik panaszként. A hálózatos terv keretén belül felmérik a jelenlegi helyzetet és fognak alternatív megoldásokat is javasolni a problémára.
A buszjáratokkal kapcsolatban tett javaslatot meg fogják vizsgálni, azaz az 1-es busz útvonalát meg lehet-e hosszabbítani.
A földes utak gréderezésére éppen a mai közgyűlésén biztosítottak további forrást, mintegy 40 millió forintot. Minden földes útra nem tudnak kiérni, de úgy gondolja, hogy a gyűjtő utakra sűrűbben ki lehet térni.
A Granada Hotel mögötti területet már kérte, hogy vizsgálják meg, írásban fognak rá választ adni arra, hogy pontosan hogyan lehet megoldani ezt a kérdéskört.
Sajnos az országgyűlés megszűntette a részönkormányzatok létrehozásának lehetőségét, hiába írtak levelet és felterjesztést. Kecskemét volt az egyedüli, aki használta ezt a rendszert, valahol még visszaélések is voltak. Ebből kifolyólag módosítottak a szabályozáson, jelenleg városrészi keret van. Minden képviselő tehet javaslatot a városrészi keret elköltésére a Városstratégiai és Pénzügyi Bizottságnak, és a bizottság fogja eldönteni, hogy elfogadja-e a felosztási javaslatot. Úgy tudja, hogy vannak olyan képviselők, akik működtetik a rendszerüket úgy, hogy időközönként összeülnek és egyfajta Tanácsadó Testületet hoztak létre a régi részönkormányzati tagokból. Akik nem egyéni képviselők, azok most alakítják ki ennek a rendszerét. Hangsúlyozza, hogy nem csak a megválasztott egyéni, hanem a listán bejutott képviselők is tehetnek javaslatot a keret felosztására, így azt javasolja, hogy közvetlenül a képviselővel vegye fel a kapcsolatot. Azt, hogy pontosan ebben a városrészben mire költik a pénzt, miről született döntés a bizottsági ülésen, azt ki fogják küldeni levélben.
Az alapítványok kapcsán elmondja, hogy csak azokat az alapítványokat tudják elszámoltatni, akiknek támogatást adnak, s megkötik velük a szerződést. Ebben a szerződésben szerepel, hogy mire költhető és a dokumentációval el a támogatási összeg, amellyel a szerződésben foglaltaknak megfelelően el kell számolni. Ezt tudják és szokták is ellenőrizni.
Amire ígérte, arra küldik írásban a válaszokat.

Mák Kornél:
——————–
A ballószögi polgármesterrel voltak polgármester asszonynál és ilyen kérdésekről is szó esett. Vannak annulált kérdések is, hiszen polgármester asszony megválaszolta ezeket.
A felüljáró kérdésével kapcsolatban nyitottság van, de a közlekedésfelügyelettel is kell ebben egyeztetni, hiszen komoly kérdéseket vet fel a világítás és hogy hogy lehet elvinni a forgalmat. Most van folyamatban, hogy ahol a Granada Hotel lejárója van, oda 60-as tábla kerüljön ki. Dr. Homoki Tamás alpolgármesterrel és Dr. Orbán Csaba osztályvezetővel dolgoznak ezen. A két település ezekben a kérdésekben együtt dolgozik.
Az autóbuszjárattal kapcsolatban a következő kiegészítést tenné az elmondottakhoz. A Heliportnál működő cégek jelezték, hogy jó lenne helyi járatos busszal megoldani a kérdést. Jelenleg az ügy a Városüzemeltetési osztálynál van. A cégekkel a tárgyalások megkezdődtek. Az lenne a cél és a jó megoldás, ha egy külön számozott járata lenne Kadafalvának. Az egyeztetések tehát jelenleg folyamatban vannak.
Jelenleg tanácsadó testület működik a részönkormányzatok helyett. Ő maga is a régi tagokkal működteti a testületet. Nagyon nagy a körzet és a keretet, amit felhasználhatnak, közösen beszélik meg, hogy mire költsék. Létrejött például Szarkás-Csalános-Úrihegy térségben egy újabb nyugdíjas klub, közel 30 fővel. Így a
kapott összeget rájuk fordítják, az egyházakra, az iskolára és az óvodára. Most szeretnék a Gácsi közt stabilizálni.
Azt tudni kell, hogy egy körzet nem jár alapítvánnyal. Lehetnek olyan civil szervezetek, amit vagy létrehoznak, vagy valakivel partnerséget gyakorolnak. Az ő körzetében kapcsolatban állnak a Kadafalváért Alapítvánnyal és időközönként az iskolai alapítvánnyal is. Szívesen megadja az elnök elérhetőségét. Ugyanis egy alapítványnak vagy egy civil szervezetnek a működése nyilvános. Egyrészt az önkormányzat is ellenőrzi, ha közpénzt ad át, másrészt az ellenőrző hatóságok ugyanezt megteszik. Mivel ezek közpénzek, úgy gondolja, hogy ebbe nyugodtan bárki belenézhet. Mivel önálló jogi személyekről van szó, értelemszerű, hogy az elnök és a kuratórium hozzájárulására van szükség.
A körzetben tényleg nagyon sok a földút, lehetőség szerint a gréderezés megtörténik. Tájékoztatásul elmondja, hogy a városban a gréderezés 1200 km földutat érint. A körzetében egy évben 6 millió forintot használhatnak fel. A Gácsi köz rendbetételére 1 millió forintot tudnak szánni.

Share Button