Fonott almás kalács
Tésztához:
- 500 g liszt
- 200 g rétesliszt
- 100 g cukor
- 2 vaníliás cukor
- 1 pici só
- 80 g puha vaj
- 1 friss élesztő(kb. 4 g)
- 1 bio citrom lereszelt héja
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- kb. 3 dl tej
Töltelékhez:
- 3-4 alma
- 100 g cukor
- 1 bio citrom leve
- 4 ek gríz
Még szükséges:
- kb. 30 g olvasztott vaj a tészta megkenéséhez
- 2-3 ek gríz a tészta megszórásához
Elkészítés Menete:
- A kelt tésztához az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 ek cukorral futtassuk fel, adjuk a többi összetevőhöz, és gyúrjunk egynemű hólyagos tésztát. Letakarva 70-80 perc alatt kelesszük a duplájára.
- A tölteléket készítsük el. Az almákat hámozzuk meg, vágjuk cikkekre, majd vékony lapkákra, keverjük össze a cukorral, grízzel, citrom levével, hagyjuk kicsit állni.
- A megkelt tésztánkat nyújtsuk ki, amennyire sikerül “álló téglalap” alakúra, széleit vágjuk egyenesre.
- Osszuk fel gondolatban a téglalapot hosszában:-) kb. 3 egyenlő részre, a középső harmadot kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk meg grízzel, tegyük rá az almatölteléket, majd a 2 szélső szélet srégen vagdossuk be egy pizzavágó segítségével.
- Következhet is a fonás: ami mindössze annyiból áll, hogy föntről kezdve a 2 szélről bevagdosott tésztacsíkokat a töltelék fölött egymásra hajtogatjuk.
- A kész fonott kalácsot ecseteljük be vízzel, -így nem barnul be annyira, mintha tojással kennénk meg-, és tegyük be sülni a sütőbe.
- Sütés hőlégkeveréssel, előmelegített 150 fokos sütőben 35-40 percig.
- Porcukorral meghintve tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C – költség: kb : 1200 Ft