Fonott almás kalács

Share Button

Tésztához:

  • 500 g liszt
  • 200 g rétesliszt
  • 100 g cukor
  • 2 vaníliás cukor
  • 1 pici só
  • 80 g puha vaj
  • 1 friss élesztő(kb. 4 g)
  • 1 bio citrom lereszelt héja
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • kb. 3 dl tej

Töltelékhez:

  • 3-4 alma
  • 100 g cukor
  • 1 bio citrom leve
  • 4 ek gríz

Még szükséges:

  • kb. 30 g olvasztott vaj a tészta megkenéséhez
  • 2-3 ek gríz a tészta megszórásához

 

Elkészítés Menete:

  • A kelt tésztához az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 ek cukorral futtassuk fel, adjuk a többi összetevőhöz, és gyúrjunk egynemű hólyagos tésztát. Letakarva 70-80 perc alatt kelesszük a duplájára.
  • A tölteléket készítsük el. Az almákat hámozzuk meg, vágjuk cikkekre, majd vékony lapkákra, keverjük össze a cukorral, grízzel, citrom levével, hagyjuk kicsit állni.
  • A megkelt tésztánkat nyújtsuk ki, amennyire sikerül “álló téglalap” alakúra, széleit vágjuk egyenesre.
  • Osszuk fel gondolatban a téglalapot hosszában:-) kb. 3 egyenlő részre, a középső harmadot kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk meg grízzel, tegyük rá az almatölteléket, majd a 2 szélső szélet srégen vagdossuk be egy pizzavágó segítségével.
  • Következhet is a fonás: ami mindössze annyiból áll, hogy föntről kezdve a 2 szélről bevagdosott tésztacsíkokat a töltelék fölött egymásra hajtogatjuk.
  • A kész fonott kalácsot ecseteljük be vízzel, -így nem barnul be annyira, mintha tojással kennénk meg-, és tegyük be sülni a sütőbe.
  • Sütés hőlégkeveréssel, előmelegített 150 fokos sütőben 35-40 percig.
  • Porcukorral meghintve tálaljuk.

sütési hőfok: 180°C – költség: kb : 1200 Ft

Share Button